Rychlý jogurtový krémový koláč

Na recept jsem kápnul zde. Jogurtový koláč mne zaujal, protože když děláme domácí jogurty a náhodou by nám ho více zbylo, tady je možnost ho upotřebit. Už sice mizí, ale ještě jsem stihl vyfotit. Hlavní úprava v receptu asi bude spočívat v ubrání cukru, jinak recept docela fungoval.

TĚSTO

  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • 50 g cukru (původně 70 g)
  • kůra z 1 bio citronu
  • 200 g hladká mouka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

KRÉM

  • 2 bílky
  • 60 g cukru (původně 80 g)
  • 400 g jogurtu
  • zahuštění – škrob 10 g, (původně mouka 30 g)

POSTUP

Vyšleháme žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem. Přidáme kůru z citronu, hladkou mouku a sůl, nakonec ještě lžičku prášku do pečiva. Vypracujeme těsto. Rozpůlíme na půl a dáme do lednice na chvíli (15-30 min) uležet. Mezitím si připravíme krém. Z bílků vyšleháme sníh, jemné vmícháme jogurt, cukr a zahušťovadlo. Krém však stále musí mít tekutou konzistenci, ztuhne až v troubě a dále v lednici. Do vymazané a vysypané mísy cca 25×15 cm rozprostřeme polovinu těsta na dno. Na těsto nalijeme krém. Na krém na hrubém struhadle nastrouháme druhou polovinu těsta. Dle původního receptu pečeme na 180 °C 35 min, prakticky však o něco déle nebo na vyšší teplotu. Necháme dobře vychladnout a uskladníme v lednici. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.