Makovec

Manželka má ráda, takže musím trochu umět. :) Recept vychází z toho, že se dá v Albertu sehnat pytlík mletého maku 200 g. Hodnoty v závorkách jsou vypočtená čísla při z matematického rozšiřování receptu – následně zaokrouhlená, protože na gramy tady není potřeba si úplně hrát. Nepečeme to totiž až tak moc často.

  • 200 g mák
  • 250 g cukr krystal  (266 g)
  • 500 g polohrubé mouky (533 g)
  • 500 g mléka (533 g)
  • 200 g olej (180 g)
  • 2 ks velké vejce
  • 3 špetky soli
  • 20 g bio prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice

Pro úsporu jedné špinavé nádoby bych to udělal následovně. Vše do jedné mísy, přičemž končíme surovinami mouka, skořice, kypřící prášek (v tomto pořadí). Vše důkladně zamíchat ručním mixérem s metlou. Nalít na vysypaný plech a péct na 170 °C 25 minut. Lze zdobit citronovou polevou, ale v tom případě ubrat cukr ve vlastním těstě makovce. My spíše jíme s jogurtem bez citrónové polevy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.