Domácí koblihy s náplní

Původní inspirace je snad recept z videa na stream.cz. Recept jsem moc neupravoval, jen ho je potřeba poladit v závislosti na dostupnosti některých surovin. Rum doma obvykle mít nebudeme. Domácí koblihy jsou luxusní, kam se na ně hrabou rozmrazené kousky ze supermarketů. Nicméně je to relativně pracné, takže u nás se budou dělat jen velmi výjimečně. :)

RECEPT

  • 500g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 65 g cukru
  • 1 vejce + 3 žloutky (za mě 2 vejce)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 20 ml rumu (rum nahradit máslem)
  • 250 ml mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • strouhaná citronová kůra

POSTUP

Smícháme žloutky+vejce+tekutiny, přidáme droždí a cuk a nakonec vše ostatní. Hníst těsto a poté nechat kynout. Posypat moukou, rozválet válečkem na cca 0,5 cm tlustou placku, zavařovací sklenicí vykrájet kolečka. Kolečko + marmeláda + kolečko, utěsnit boky a znovu vykrojit sklenicí. Posypat moukou a nechat kynout. Smažíme v sádle na cca 170 °C, koblihy v tuku plavou. Pokud plavou moc a nepropíká se střed, je potřeba koblihu trošku přimáčknout dolů. Nechat okapat, pocukrovat. Ze zbytku těsta můžeme dělat další koblihy nebo jidáše (obalit mouč. cukrem a skořící).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.