Flatbreads – placaté chleby a placky

  1. První recept na indický chléb Naan je převzatý více či méně z weekendbakery. com. Obvykle ho děláme trošku netradičně v troubě na litinovém tálu a bez tuku. Lze plnit placky vařenými brambory a sýrem.
  2. Druhý recept více či méně vymyšlený na základě poznatku, že indický chléb Naan se má zřejmě správně dělat z jogurtu a na pánvičce.
  3. Třetí recept Pita Bread. Cílem je vytvořit vzduchovou bublinu – kapsu, která se poté z boku nařízne a plní se.pita
  4. Za čtvrté langoše. Řekl bych české langoše, ale slovo zní spíše maďarsky nebo odkud to vlastně pochází.
  5. A za páté naposledy jako bonus placky alá moje babička (a její maminka) Marcela Chejnová, které s tím lehoulince souvisí. I když se vlastně původně nedalo mluvit o receptu, spíše o myšlence, gramáž jsem si udělal sám.

Vše lze dělat z droždí (různé množství), levainu nebo kvásku. Záleží jen, co je k dispozici a jestli máte čas.

Ad 1) Naan do trouby

  • 420 g mouka (320 g hladká, 100 g žitná chlebová)
  • 7 g sůl
  • 5 g čerstvé droždí
  • 115 g vlažného mléka
  • 175 g vody
  • máslo či ghee na potření

Ad 2) Naan na pánev

  • 500 g mouka (400 g hladká, 100 g žitná chlebová)
  • 10 g sůl
  • 5 g čerstvé droždí
  • 100 g bílý jogurt
  • 250 g voda
  • 10 g cukr
  • 20 g olej
  • půl lžičky jedlá soda
  • máslo či ghee na pečení a potírání

Ad 3) Pita Bread

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 290 g vody
  • 5 g droždí
  • 15 g olivového oleje

Ad 4) Langoše

  • 500 g hladká mouka
  • 10 g sůl
  • 400 ml mléko
  • 5 g droždí

Ad 5) Zakysané placky

  • 350 g hladké mouky (min.)
  • 150 g zakysaná smetana
  • 150 g šlehačka ke šlehání
  • 5 g sůl
  • 1 vejce
  • 10 g cukr
  • 1/2 lžičky jedlá soda (max.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *