Jablečný závin? Ale to je přece štrůdl!

Já myslel, že jste říkal jablečný závin. Ale jablečný závin je přece štrůdl… Felix Holzmann. :) Fotka od mé sestry, když byla u nás na obědě.

JOGURTOVÉ TĚSTO

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g máslo
  • 2 ks vejce (původní recept 1 vejce)
  • 150 g bílý jogurt
  • trocha soli
  • 1-2 lžičky cukru (původní recept nic)

Ať již děláme těsto z rozpuštěného nebo jen změklého másla, dobré je, když dáme vypracované těsto odpočinout do chvíli do lednice, aby trošku malinko ztuhlo máslo. Těsto vyválíme na dva velké obdélníky – štrůdle bude podél delší strany plechu.

KLASICKÁ NÁPLŇ

  • pokud jsou jablka hodně šťavnatá, těsto posypeme strouhankou
  • na jemné nudličky či kostičky nakrájená loupaná jablka bez jádra
  • nasekané vlašské ořechy (mohou být namočené)
  • ve vodě nebo rumu nasáklé rozinky
  • med příp. práškový cukr, pokud jablka nejsou dostatečně sladká
  • citronová šťáva, pokud chceme dodat kyselost a jablka jsou sladká
  • mletá skořice

BAKE AND EAT

  • ideální použít pečící papír s mnohonásobným použitím na dno plechu
  • povrch štrůdlu potřeme před pečením třeba celým vejcem
  • teplota 160-180 °C a péct cca 45 min do zlatova
  • vyčkat před zakrojením
  • posypat práškovým cukrem, přidat lžíci jogurtu, ozdovit lískem máty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *