Dentální hygiena – začátky

První pobídku k tomu, abych si došel na dentální hygienu, jsem dostal cca ve 20 letech a to spíše náhodou, když jsem změnil zubaře. Osvěta v této oblasti nebyla tehdy  na příliš dobré úrovni, určitě se ale zlepšuje. Tenkrát jsem však návštěvu dentální hygienistky (většinou to bývají ženy :-) ) odkládal tak dlouho, až jsem ji odložil úplně. Důvodem nebyl ani tak strach, ale úplně jsem netušil, zda by to mělo smysl. Upřímně se přiznám, že jsem si naivně myslel, že se mi do mezizubních otvorů kartáčky rozhodně nemůžou vejít a další podobné nesmysly.

První návštěva hygienistky trvala cca 60 minut. Vybral jsem levnější ordinaci za 900 Kč na hodinu (klinika Cool-Look, Vendula Andrlová, Dis.), ceny se v Praze pohybují o trochu výše kolem 1200 Kč. Vysvětlení toho, co se děje za léčbu, bylo ok. Celkově není ošetření nijak bolestivé, ale nic super příjemného to také není. Dásně při začátku čistění krvácí. Jen doufám, že čistící pomůcky, které pacientům hygienistka zkouší, poté vyhazuje. Místo na webu slibované kamery a obrazovky pro sledování toho, co se děje v puse, jsem dostal zrcátko. To mi však nevadilo, účel to splnilo prakticky stejně.

Instruktáž čištění a možnost se ptát byla trochu omezená, resp. žádné nadšení jsem nepozoroval (spíše naopak). Hygienistka mi doporučila používání dentální nitě a kartáčků TePe. TePe prý vydrží déle než Curaprox a oproti levným výrobkům mají drátek potažený umělou hmotou, která chrání proti poškrábání skloviny.

Po měsíci jsem byl na kontrole na cca 30 min (500 Kč). Hygienistka mi udělal test domácího čištění pomocí nanášení fialové tekutiny. Dostal jsem pochvalu v tom smyslu, že pokud by prý takto čistil každý, byla by naprosto spokojená. Dvě fialové tablety pro home-test mi dala s sebou. Poté udělal revizi čištění z minula. Ptal jsem se, zda má cenu dublovat čištění prostor pomocí nitě i kartáčku, protože je zřejmé, že se nit dostane níže pod dáseň. Prý moc ne, protože kartáček si dáseň odhrne také. Ale ať to dělám, jestli chci – tak to není ideální odpověď, ale obojím snad nelze nic zkazit. Mezeru mezi zuby 7-8 si musím čistit jen nití nebo úhlovým mezizubním kartáčkem, standardním tam nelze dosáhnout. Prý OK. Říkám, že mezi 6-7 vpravo dole nedostanu kartáček skrz a že ona sama mi to tam minule pocuchala, jak se o to snažila. Moc mi nevěřila, ale po vyzkoušení mi dala za pravdu. Problém je směr čištění, jinak z obou stran se dostanu až k dásni na druhou stranu. Po dotazu na instruktáž čištění standardním kartáčkem jsem dostal odpověď – malé krouživé či vibrační pohyby na malé oblasti. Jak dlouho TePe vydrží? To je prý různé – od 1 dne po 14 dnů. Z teorie a praxe mi vyšlo, že když se vhodně zvolí průměr (jde pod tlakem, ale ne silou), vydrží více.

Další kontrolu (předpokládám 30 min) by plánovala s odstupem 4 měsíce. 6 měsíců je prý maximum, aby se mohlo vyřešit, pokud bych někde dělal nějakou chybu. Zda budu u této hygienistky pokračovat dál, ještě nevím, v každém případě jsem ale akci odstartoval. Čištění zubů večer zabírá více času a pozornosti než dříve, ale mám z toho dobrý pocit. Nevýhodou je zatím stále slinami postříkané zrcadlo, které se nevyplatí mýt. Tolik pro dnešek o mé ústní dutině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *