Vánočka / Bochánek

Recept inspirován několika zdroji, nejvíce asi maškrtnica.cz. Těsto můžeme kynout pomocí kvásku, ale chce to čas a trpělivost. Pokud tohle není, doporučuji raději klasiku droždí.

  • 50g kvásku + 300 g vody + 300 g hl. pouky = kvas
  • 930 g mouky – 500 g polohrubá, 430 g hladká
  • 200 ml mléka
  • 250 g cukru
  • 180 g másla + 90 g sádla
  • 3 vejce
  • 10 g soli
  • kůra z 1 bio citronu
  • vanilka
  • 200 g rozinek, 150 g mandlí

S těstem pracovat podobně jako s chlepebem – stretch and fold. Pozor, když se dá těsto na noc do lednice, máslo ztuhne a je nezpracovatelné – musí se nechat delší dobu rozehřát. Udělat dvě menší vánočky, např. z 9 pramenů. Mandle a rozinky doporučuji spíše jen mezi vrstvy, lépe se s těsem pracuje na prameny. Pomazat vejcem, stabilizovat špejlemi. Péct 200 °C 10 minut (230°C na max. jako chleba je příliš.), poté zakrýt alobalem zhora a péct na 150 °C dalších min. 30 min. až 1 h. Zkouška propečení špejlí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *