Proč není Tomáš Berdych No. 1?

Michael Schumacher má poranění mozku, Tiger Woods je se svou hrou na dně a u Tomáše Berdycha není příliš velká šance na zlepšení výkonnosti. To nejsou úplně dobré vyhlídky pro mé budoucí fandění. U prvních dvou zmíněných se dříve fandilo relativně dobře – byla vysoká šance, že závod/turnaj vyhrají. Fandit Tomášovi je trochu komplikovanější. Spoustu let se drží ve světové desítce, a přesto je patrné, že na nejlepší hráče nemá. Co by mohlo pomoci?

S koučem Danielem Vallverdu evidentně zapracovali na fyzičce a image. Míče, které dříve úplně vypouštěl, dnes minimálně zkouší doběhnout. Nejenže to může přinést kýžený fifteen, ale také je to psychologická výhoda. Změnou image je zejména to, že již nenosí kšiltovku. Dříve ji měl nasazenou prakticky vždy, a to včetně halových zápasů.

Fyzičku vylepšovat lze, ale Tomáš se svými 196 cm nikdy nebude běhat/zrychlovat jako někteří jiní hráči ATP. Také se nebude tak snadno dostávat pod krátké nízké míče. Je možné to trénovat a zlepšovat, ale také lze narazit na fyzické hranice těla a šikovnosti hráče. Tomášovy přednosti by měly být servis, volej, směč a stabilní údery od základní čáry.

Jeho hře komentátoři obvykle vytýkají, že postrádá variabilitu. Minimálně z pohledu diváka u TV je to pravda. Hlavní problém je, že Berdych nedokáže reagovat na vývoj hry a stále si „jede“ to své. Na většinu protihráčů to stačí, na některé ale ne. Z psychologického hlediska nedokáže spoluhráče příliš rozhodit, což je dle mého názoru u hráčů top 10 velmi důležité. Procento úspěšnosti prvního servisu v důležitých zápasech je často jen něco málo nad 50 %, což je málo a značí to o psychické nepohodě.

Podle mě je servis Tomáše při jeho výšce neuspokojivý. Měl by na něm zakládat svou hru, nicméně často tak není a i servisem ho soupeři přehrávají. Kdyby podával jako Ivo Karlovič, hned by soupeře psychicky „načal“. Můj názor je, že hru již Tomáš příliš zlepšit nemůže, resp. nedokáže. Proto by se měl soustředit na věci, které přinesou zisk rychlých bodů – servis, return a údery na vítězné míče. Neškodilo by naučit se trochu kraťasy a občas tam nějaký soupeři poslat. Jsou zápasy, v kterých pokazí naprostou většinu míčů, pokud jde protihráč na síť – to by se mělo změnit. Pokud by tohle dokázal, věřím, že by i se současným konceptem a stavem jeho hry byl pravidelněji schopen porážet i lépe rychlostně a talentově vybavené hráče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *