Smlouva na dobu určitou

Přestože jsem si byl nucen předpisy k této věci relativně podrobně nastudovat, pokusím se to objasnit jen tak vlastními slovy. Záležitost byla konzultována s mým bratrancem advokátem a poradenskou linkou DTEST. Všichni jsme se shodli, až na mé nájemníky. :)

Smlouva na dobu určitou není smlouva na dobu neurčitou. Nebudu psát o všech odlišnostech, ani je nevím. Ale teď mi jde o jednu z nejdůležitějších věcí, a to je právě termín ukončení nájemního vztahu. Občanský zákoník je příliš obecný. Judikatura k této věci zatím téměř neexistuje. Komentáře k zákonu nic moc neosvětlují. Výsledkem je, že smlouva na dobu určitou neplní svou zamýšlenou funkci pro pronajímatele.

Všude se řeší práva nájemce, možnost nesouhlasit s výpovědí apod. Pronajímatel nemá možnosti pro podání výpovědi v podstatě žádné. A nikde se však moc neřeší právo pronajímatele na dodržení smluvené lhůty. Nájemník totiž může sesmolit nesmyslnou výpověď, kde uvede pochybný či smyšlený důvod výpovědi (zákon několik důvodů obecně uvádí) a pronajímatel aby šel hned k soudu, kde to může dopadnout jakkoliv. Kdy už nelze rozumně po nájemníkovi požadovat, aby v nájmu pokračoval? To si každý bude vykládat jinak.

Podle mě by měly být důvody k ukončení smlouvy pouze relativně zásadní. Určitě ne to, že se přestěhuji na druhý konec města, protože to mám trošku blíž k práci a našel jsem tam nějaké jiné bydlení. Nicméně zákon nic nekonkretizuje, soudy žádné precedens negenerují, takže to je smutné. Nezbývá, než si ve smlouvě specifikovat další podmínky nad rámec zákona.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *