Americké sušenky cookies

Už ani přesně nevím, odkud pocházel základ našeho staršího receptu na cookies, který jsme používali v Praze. Ale něco malinko tomu chybělo. Takže nyní jsem se rozhodl zkombinovat náš starší recept a návod z kitchenette.cz. Moje fotka u příspěvku neukazuje, jak mají sušenky správně vypadat. Aby s těstem mohly pracovat i děti, tak jsem ho udělal trožku tužší a vlastní tvorba koulí dětmi udělala své, takže hrbolatá struktura povrchu sušenky se zde nekonala. Pokud se má těsto samo roztéct z koule do placky, chce to poměry surovin rozumně odladit. Ingrediencí není úplně málo. :)

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g chlebové pšeničné mouky
  • 1 lžička sody na pečení
  • 2 lžičky bio kypřícího prášku
  • 10 g soli
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 250 g másla
  • 50 g sádla (náhrada za další máslo, aby se nemuselo rozbalovat další)
  • 2 vejce
  • 250 g cukr (třtinový)
  • (2 lžíce vanilkového cukru)
  • 50 g med
  • 50 g ovesné vločky
  • 200 g hořké čokolády (min., může být 250 g)
  • 100-150 g ořechů (např. pekanové)
  • hrubě mletá sůl na posypání

Ořechy a čokoládu pokrájíme na větší kousky. Smícháme sypké suroviny vyjma cukrů. A začneme pracovat na tekuté složce. Rozpustíme máslo se sádlem, přidáme cukr a med a 5 minut šleháme. Za stálého šlehání přidáme postupně obě vejce. Do tekuté směsi přidáme sypkou směs, chvíli zpracujeme a nakonec přidáme pokrájené ořechy a čokoládu. To už pak nehtěteme, jen lehce těsto překládáme k inkorporaci inkluzí (incorporating inclusions :). Těsto zabalíme do fólie (resp. v lepším případě dáme do dózy) a dáme ho do lednice odpočívat na 24-72 hodin. Vyndáme těsto, necháme trošku povolit a tvoříme lehce zplošťelé koule o velikosti menšího golfového míčku. Koule není potřeba zbytečně moc hutnit a hladit, pro docílení nepravidelného povrchu výsledné sušenky dělat jen rustikální koule. Celkem 32 kousků. Rastr 4×4 (=16) na plech je však maximum a je pravděpodobné, že se sušenky v některých místech spěčou k sobě. Pokud to nechceme, musíme udělat rastr 4×3 nebo méně. Rastr 4×4 má tu výhodu, že se dávka dá upěci jen na dvou plechách (no zní mi ten lokál plurálu teď trošku  zvláštně, ale bude to tak). Pečeme na 180 °C a každému tak dlouho, jak je libo. Buď třeba jen velmi krátce 10-12 minut pro vláčný střed, nebo 14-16 či i více minut pro ten pocit z křupnutí. Cca 14-15 minutami asi nic moc nezkazíte, ale záleží jako vždy na troubě. Když upečete méně a necháte sušenky na vzduchu, křupnutí dosáhnete v budoucnu taky. :D Po vyndání jsou sušenky křehké, je potřeba chvilinku počkat a pak je opatrně přendat na mřížku ke zchladnutí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *