Litinový tál jako pečící kámen

Myšlenka asi u mě spíše vznikla s ohledem na pečení chleba, nicméně brzy mi bylo jasné, že půjde také o pečení pizzy. Pizzu bych rád hodil do trouby rovnou na nějaký rozpálený povrch, ale u obyčejného plechu tohle moc praktikovat nejde. Takže ke slovu přichází nějaký pizza kámen. Většina z nich je kulatých, já hledal hranatý. Asi sice přejdu na kulaté tvary pizzy místo dosavadních hranatých, ale přesto bych chtěl mít velkou plochu, aby tam šlo péci i jiné pečivo různých tvarů. Od hledání kamenného výrobku jsem se přesunul na hledání kovových litinových tálů – plátů. Důvodem je lepší tepelná vodivost (dříve se rozehřejí) a také menší křehkost.

Nečekaně jsem našel nejvnodnější výrobek do trouby u Mountfieldu o rozměrech 38x39x1,5 cm (kód: 2GRZ0115). Na obrázku to je on, má jednu stranu vroubkovanou a druhou rovnou. Podle recenzí je nevýhoda, že šťáva při grilování může odtékat otvorem držadla, ale to mě moc trápit v troubě snad nebude. Tál je objednaný, ještě nepřišel, ale očekávám, že to bude pěkně těžká záležitost. Snad to vydrží mřížka v troubě a nebudu muset vymýšlet nějakou doplňkovou novou podpěrnou konstrukci tálu. Předpokládám, že litinu nebudu mít vodou, aby nedocházelo ke korozi. V případě potřeby jen lehce otřít a hned důkladně osušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *