Lumbální punkce

Zatímco magnetická rezonance je neinvazivní vyšetření, při lumbální punkci již vám šťourají do těla. Dle informovaného souhlasu to však jinak udělat nelze. Riziko dlouhodobých následků vyšetření je asi relativně velmi nízké (mícha končí nad místem vpichu), přesto z různých stran přichází před tímto vyšetření varování. Nicméně pokud máte skutečně problém, moc se asi rozmýšlet nebudete a vyšetření podstoupíte.Tady se asi již tak dlouho nečeká, objednací lhůty mohou být cca týden. Nejde tady totiž o přístrojové vybavení, ale hlavně o volné lůžko v nemocnici a doktora, který vám píchne záda. Já jsem se objednal do Tábora. Tam punkci dělají jak na infekčním, tak na neurologickém oddělení. Člověku se nechce ležet na infekčním, aby ještě nechytl něco jiného, takže jsem šel na neurologii. Tam mi po telefonu řekli, že dělají ambulantní lumbálku (po zákroku se jde po pár hodinách domů) a že používají atraumatickou jehlu. To se mi zdálo fajn.

Kvůli doručení čerstvého mozkomíšního moku do laboratoře se odběry dělají jen Po-Čt, ve čtvrtek pouze ráno. Překvapilo mě, že mi dělali zákrok v sedě a ne v leže, což je podle informací na internetu daleko častější. Seděl jsem na posteli, jedna sestřička mě zepředu držela. Asi jsem na chvilku omdlel (trochu na trpím), nicméně rozhodně ne kvůli bolesti, která nebyla nijak dramatická. Nepříjemné bylo, když se sestřička 5 vteřin před píchnutím jehly doktorky zeptala, zda opravdu nemá atraumatickou jehlu. Doktorka (pí Králová) neodpověděla a píchla mě klasickou jehlou. Ačkoli pojišťovny atraumatickou jehlu údajně nehradí, slušností by bylo alespoň pacienta informovat a domluvit se.

Odebráno 8 ml čirého moku. Poté jsem ležel 30 minut na břiše a další 2 hodiny jsem se na lůžku již různě otáčel. V leže mi bylo dobře, ale vertikální poloha v sedě nebo ve stoje mi dělala problém. Točila se mi hlava, dělalo se mi špatně od žaludku. Takže jsem na lůžku ještě chvíli zůstal. (No, standardní volné lůžko na oddělení nebylo, já ležel celou dobu ve skladu. Nicméně alespoň tam byl klid, byl jsem tam sám.) Několikrát jsem neúspěšně zkoušel vstát, nakonec se to nějak podařilo. Byl jsem slabý, ale minimálně jsem již neměl ten pocit, že sebou někde třísknu.

Nepříjemné byly problémy v následujícím týdnu. Ze začátku bolest zad, což nebylo tak hrozné. Poté velké bolesti hlavy a hučení v hlavě (uchu). Nejdříve jsem si myslel, že kolem mě létá nějaký hmyz, než mi došlo, že mi hučí v hlavě. Bolesti hlavy a občasné hučení trvaly několik dní, zhoršovaly se odpoledne. To jsem si musel jít často lehnout. Zajímavé bylo, že vleže brzy bolesti zmizely, ale ve stoje se zase velmi brzy objevily. Na výsledky testů se čeká 2-3 týdny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *