Oprava grafické karty „upečením“

Na fórech najdete návody k opravě nefunkční grafické karty jejím upečením v troubě. Jelikož moje grafická karta Nvidia GeForce Go 7600 (v notebooku Asus F3jm) nejdříve jen občasně stávkovala až nefungovala vůbec (modrá smrt, Windows nenastartovaly), věřil jsem, že problém by mohl být někde v kontaktech, které by se zahřátím mohly znovu spojit.

Horší bylo, že grafická deska byla natvrdo integrovaná do základní desky. Vyžadovalo to tedy kompletní demontáž všech součástek notebooku a očesání základní desky od odnímatelných věcí (knoflíková baterie, RAM, CPU, modem, WiFi). Základní desku jsem obalil v několika vrstvách alobalem a udělal díru v místě grafické čipu. Pekl jsem čipem nahoru v elektrické troubě předehřáté na 225 °C 9 minut. Poté jsem troubu vypnul, přiotevřel dvířka a nechal desku pomalu vychladnout. Deska lehce voněla, ale jinak na ní nebyly pozorovatelné žádné zásadní změny.

Notebook jsem pracně zkompletoval, CPU a VGA namazal termo pastou pro odvod tepla. Po doinstalování ovladačů grafiky vše funguje, jak má. (Předtím notebook fungoval pouze s univerzálními ovladači od Microsoftu a tím pádem jen s nízkým rozlišením.) Samozřejmě je otázkou, jaká bude trvanlivost této opravy. Nějaká servisní střediska nabízí opravu (výměnu) této grafické karty za 2-3 tis. Kč, což se do 10 let starého notebooku nevyplatí investovat. Takže i kdyby nakonec nic, zábava to byla. Nicméně vzhledem ke složitosti vyjmutí základní desky bych to nerad častěji opakoval. :-)

Jedna odpověď na “Oprava grafické karty „upečením“”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *