Výběr chůvičky pro hlídání spánku dítěte

Pokud chůvičku nutně nepotřebujete, není ke koupi důvod. Je to sice pro technické typy hezká hračka, ale odhaduji, že brzy omrzí a bude ležet v koutě. Záležitost je to relativně drahá – nejlevnější modely od cca 1000 Kč, nicméně za kvalitnější dáte od 2500 Kč. Elektronická chůvička však může být velký pomocník, pokud chcete, aby miminko spalo venku a nemáte možnost ho sledovat.

Vybíral jsem dlouho, protože u většiny výrobků jsou recenze přinejmenším rozporuplné. Hlavním úskalím bývá dosah, spolehlivost a hlasitost. Nejvíce jsem se díval po značkách Babymoove a staré dobré Philips Avent. Pořízení starší chůvičky jsem zavrhl, protože ceny Aventů příliš neklesají a do jiné značky bych u staršího výrobku nešel. Výrobci se předhánějí ve spoustě nadstavbových funkcí – zpětná vazba, melodie, vibrace, obrázky, projekce na strop, teplota … Nejdůležitější funkce pro mě byla napájení dětské jednotky na baterie, aby mohlo být dítě v kočárku i v místě, kde není elektřina. A to je často problém. Některé modely Avent od Philips jednotku na tužkové baterie mají, ale jen na 1,5 V nenabíjecí AA baterie a nabíjecí 1,2 V výrobce nedoporučuje. Baterie jsou prý určeny jen jako záložní zdroj energie, když vypadne proud. Dát za něco 3000 Kč a ještě si nebýt jistý, že nabíjecí baterie půjdou použít? Tak to se mi nechce.

Trochu bezradný jsem se zamyslel. Divím se, že mě to nenapadlo dřív, ale tak alespoň teď. Protože co já vlastně potřebuji? Ve finále nic jiného, než se dozvědět, že dítě brečí. K hlídání dítěte by tak šel využít smartphone. Dle předpokladů jsem tenhle nápad ale neměl jako první, na Google Play lze nalézt hned několik funkčních aplikací k tomuto účelu. (Manželky návrh nechat telefon stále volat neprošel, to by baterie moc dlouho nevydržela a miminko by zbytečně bylo v elektromagnetickém smogu.) Úroveň citlivosti mikrofonu jde obvykle vždy nastavit a telefon nebo tablet tak nemusí být velmi blízko dítěte. Existují app pro spárování dvou telefonů přes Bluetooth nebo WiFi, většina dalších však poskytuje volání či zasílání SMS na zvolené telefonní číslo, pokud je telefonem zaznamenán hluk (= křik miminka). A to pro většinu potřeb stačí. A mobil v každém případě nabíjecí je, to je jasná věc. :-) Z hlediska uživatelské přívětivosti mobil chůvičku asi 100% nenahradí, její vlastní základní funkci však zastane. Pokud ale nic jiného, tak s telefonem si můžete vyzkoušet, zda byste chůvičku skutečně pravidelně využívali a tedy kolik peněz má smysl do jejího nákupu investovat.

Update: Dětská jednotka u typu chůvičky PHILIPS AVENT SDC535/00 funguje s nabíjecími baterkami. Musel jsem však zakoupit nové kvalitní články (Panasonic Eneloop), které drží dostatečné napětí i při nižším stavu nabití.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *