Pojisťovna Wüestenrot – neúplná cenová kalkulace

Online jsem provedl sjednání pojištění domácnosti u pojišťovny Wüestenrot, která měla z mého pohledu zajímavou nabídku pokrytí škod i cenovou kalkulaci. Kromě základního balíčku pojištění „Plus“ jsem si sjednal připojištění odpovědnosti z provozu domácnosti a navýšení limitu pro škodách na vlastních stavebních konstrukcích. Celková roční částka činila 868 Kč. Některé pojišťovny cenově znevýhodňují, pokud si sjednáte kratší frekvenci placení, Wüestenrot však nabízí i půlroční a čtvrtletní platby bez navýšení. Nevidím žádný důvod, proč dávat pojišťovně peníze na rok dopředu, když si mohu ve své bance zvolit pravidelný čtvrtletní trvalý příkaz, a proto jsem této možnosti využil. Čekalo mě však nemilé překvapení v cenové kalkulaci…

Částka za čtvrtletní platbu totiž byla stanovena na 218 Kč, nikoli na 217 Kč, jak by mělo být. 868 Kč je beze zbytku dělitelné čtyřmi, proto o zaokrouhlování nemohla být řeč. Rozdíl tedy dělá jen 4 Kč za rok, což je celkem zanedbatelná částka, nicméně mně to nedalo a chtěl jsem se dopátrat, co za tím je. V pojišťovně si mě na telefonu i po emailu přehazovali jako horký knedlík a dokážu si představit, jak musel můj dotaz všechny pobavit. Nakonec jsem ale odpověď dostal. Kalkulace je totiž provedena takto: základní pojistka 630/4=157,50 (zaokrouhleno na 158), odpovědnost 196/4=49, stavební součásti 42/4=10,50 (zaokrouhledno na 11). Jednotlivé pojistky se sečetly 158+49+11, což dalo kýžených 218 Kč, nicméně informace o tomto postupu nebyly nikde uvedeny.

Nyní sice vím, jak částka vznikla, zjištění této informace mi však trvalo několik dní, což není v pořádku. Dle mého názoru pojišťovna udělala chybu. Ve smlouvě stanovuje částku, kterou má zákazník ročně uhradit, vedle je však bez vysvětlení uvedena neodpovídající částka za platbu s kratší frekvencí, což vypadá značně směšně a dle mého názoru je to klamání zákazníka. Pokud se chce společnost držet zavedeného postupného výpočtu částky pro jednotlivá připojištění, logické je kalkulaci podrobně rozepsat, aby bylo vše zřejmé, nikoli uvést roční částku a kalkulaci poté udělat jiným způsobem. Navíc, pokud by někdo měl volitelných připojištění více a všechny by byly za částku, která se bude zaokrouhlovat nahoru, podle současného systému se rozdíl roční ceny a ceny při kratší platební frekvenci ještě podstatně zvýší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *