Publikace HTML stránky z Office 2013

Máme dokument, jehož obsah či jeho část chceme vystavit k nahlížení na web. Chceme zajistit automatickou aktualizu obsahu na webu při změně zdrojového dokumentu. Nemožné? Lze celkem snadno!

V Office 2013 zvolíme volbu Uložit jako a jako cíl vybereme nějaké online webové úložiště. K dipozici se defaultně nabízí Microsoftí Skydrive. Ten bohužel neumožňuje získat trvalé linky k přímému stažení souboru. Není moc vhodné, aby uživatelé museli zobrazit stránku SkyDrive a na soubor teprve klikat. Google Drive umožňuje nejen trvalé linky na stažení souborů, ale také Preview souborů (složka se souborem musí být nastavena jako veřejná). Takže lze webovou stránku přímo zobrazit bez nutnosti stahovat a otevírat .html soubor. Jenže.. Google Drive není defaultě v nabídce v Office 2013. Na to je ale pomoc – lze si vygooglit postup, jak ho tam pomocí skriptu přidat.

A nyní již zvolíme Uložit jako webová stránka (.htm, .html) či webová stránka v jednom souboru (.mhtm, .mhtml) do síťového úložiště Google Drive. Se souborem .mhtml si poradí Internet Explorer, s ostatními prohlížeči to není zatím moc jisté. Zvolíme, zda chceme zveřejnit celý dokument nebo jeho část a stiskneme publikovat. Zaškrtneme, že chceme aktualizovat soubor při každé změně zdrojového dokumentu. A je to… Nyní přes Google Drive a preview souboru získáme odkaz k jeho zobrazení, který můžeme umístit tam, kde je potřeba. Průběžné změny souboru na webu jsou tak zajištěny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *