Moodle, Edmodo, Coursera: E-learning

Moodle, Edmodo, Coursera – znáte tyto nástroje k efektivnímu vytváření výukových kurzů? Níže najdete rychlý přehled těch nejznámějších.

Moodle:
Volně dostupný nástroj k vytváření online výukových kurzů či podpoře prezenčního studia. Využívají ho univerzity po celém světě. Musí být však nainstalován na serveru, takže např. škola ho musí mít nainstalovaný na svém stroji. Politika k udělování oprávnění k vytváření kurzů se liší škola od školy. Moodle si lze ale také velmi jednoduše nainstalovat na svůj server, např. jako balíček do NAS Synology. Otázkou však je, kolik traffiku by váš server a připojení k internetu zvládalo. Ale k vyzkoušení tvorby kurzu je to naprosto vyhovující.

Edmodo:
Volně dostupný, rychle se rozvíjející nástroj obdobný facebooku určení ke vzdělávání. Najdete na něm zeď obdobnou právě ze sociálních sítí, kde učitelé a studenti diskutují ke vybraným tématům. Hodí se tak spíše pro humanitní obory, kde není výuka tolik strukturovaná. Výhoda i nevýhoda Edmoda je ta, že obdobně jako Facebook běží na svých vlastních server. Sice si nemusíte systém nikam instalovat, nicméně je to také jisté omezení pro správu systému. A navíc, vaše často velmi cenná data nemáte při sobě,  jsou uložena kdesi na serveru, ke kterému nemáte fyzicky přístup.

Coursera:
Je asi největší představitel MOOC (Massive Open Online Course) systému. Představte si, že se zúčastníte kurzů pořádaných nejprestežnějšími univerzitami světa a to všechno zadarmo. S Courserou žádný problém a více než 3 mil. studentů již ví, o čem je řeč. Lze dokonce získat certifikát o absolvování elektronického kurzu, který má určitou váhu a rozhodně se nedává „zadarmo“. Tím myšleno, že kurzy jsou odstupňované svou náročností, ale rozhodně využadují interaktivní spolupráci účastníků. Většina kurzů je přirozeně v angličtině, i když přibývají i jiné jazyky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *