Vaillant EXEO GSM Ekviterm

Asi bych o tom nepsal, ale jelikož je název zařízení podobný jako název tohoto blogu, tak něco krátce vymyslím. Trošku v rychlosti jsem vybíral ekvitermní regulátor na webu Vaillantu. A bylo tam i Exeo GSM Ekviterm s dálkovým dohledem. Teď už tam není, tak to nehledejte. Prý ho nahradil eRelax. Nicméně aniž by to Vaillant nějak výrazně dával najevo, ani Exeo a dokonce ani eRelax není jejich výrobek. Můj topenář zapojoval Exeo několik dní, dělal to poprvé. Nicméně částečně to byla jeho chyba, např. tam zkoušel nacpat předplacenou kartu. Ale pravdou je, že Exeo působí jako poloamatérsky dělaný výrobek. Asi jako kdybych něco dělal v rámci doktorátu a pak se to rozhodl dodělat a začít prodávat. Nicméně přiznejme si, že je to velmi rozsáhlý projekt a muselo to dát vše hodně práce.

Když se zeptám na něco svého topenáře od Vaillantu, tak vlastnímu fungování moc nerozumí. Když se zeptám  podpory Vaillantu, tak mě odkážou na podporu Exeo. Když zavolám na podporu Exeo, tak se dovolám, ale dobrý pocit s z toho nemám. Chtěl jsem v ten výrobek získat důvěru i touhle cestou, když už důvěru úplně nebudí sám o sobě. A ono to je spíše naopak. Výrobek ve skutečnosti bude celkem fajn a někdo si dal hodně práce, ale určitě nemám rád, když někdo zákazníkovy odpoví, že ho zdržuje, že si má něco najít na Wikipedii nebo že se to má dozvědět na vysoké škole.

Ve webovém konfigurátoru jsem našel jednu nejasnost s nastavením hystereze, tak snad bude lépe v popisu vysvětleno. Upozorňuji na limit 200 kusů konfiguračních SMS, které platí výrobce. Jak se přesně řeší překročení limitu není jasné, prý se to zatím stalo asi jen 3 lidem. Ale je to takový divný pocit, aby se člověk bál zadat další změnu konfigurace, že se mu odečte z kvóty 200. Původně se dala konfigurace také nastavovat přímo přes SMS, ale nyní to již nepodporují a je jen konfigurátor.

No a potom je trošičku zvláštní politika výrobce ohledně mobilní aplikace pro Android. Pochopitelná s ohledem na změny v obchodě Google Play, ale zvláštní a zbytečně složitá pro zákazníky. Starší Exea nemají zajištěnou aktualizaci aplikace (2019), ale musí nainstalovat externě staženou aplikaci ve verzi 2018. Pokud chtějí verzi 2019, musí si zaplatit 349 Kč jednorázový poplatek za mic-cloud. Nicméně smysl vlastně aplikace nemá téměř žádný. Aplikace nedokáže komunikovat s Exeo nějak na přímo přes internet, ale jen dokáže do grafické podoby zpracovat SMS, kterou Exeo zašle. Také tedy umí něco nastavit, ale to si můžete udělat i sami přes SMS jednoduchým příkazem.

Takže dobrý. Český výrobek, funkční a umí GSM komunikaci, což je sice ne moc moderní, ale někde a pro někoho vhodné nebo nutné řešení. Ale ne pro všechny úplně intuitivní a elegantní řešení. Jestli to Vaillant ještě vůbec bude dodávat nebo ne, to je otázka. Asi externě to koupit půjde, ale přes ně možná už ne a budou podporovat více eRelax. Jabloshop to má ve výprodeji. Verze Exeo existuje i pro kotle proTherm, ale nemá ekvitermní regulaci.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *