Kvalita vody ke koupání ve Staňkovském rybníce

Loni a předloni jsme byli ve Staňkově u Třeboně v Campu Oáza (mohu vřele doporučit) na vodnických slavnostech. Bylo to první týden v srpnu. Staňkovský rybník byl nádherně teplý, bylo to jako v Karibiku. Koupali se mnoho lidí. Letos jsem se od známé doslechl, že již nyní v červnu hygiena vydala varování před koupáním v tomto rybníce. A byla to pravda. V celém Jihočeském kraji je Staňkovský rybník nyní jako jediný nevhodný ke koupání. A světe div se, nevhodný byl i loni během prázdnin a to včetně termínu, kdy jsme tam byli. To je mi trochu podezřelé. Zavolal jsem majiteli kempu Oáza Ing. J. Soukupovi a ptal se ho na tuto situaci.

A zřejmě jsem se mu strefil do kuřího oka. Prý to také nechápe. Hygiena varuje před koupáním prakticky každý rok. Má podezření na nějaké zájmy města Chlumu. Sousední rybník Hejtman je hygienicky totiž v pořádku i přesto, že do něj přitéká voda právě přes Staňkovský rybník. Když jsme tam loni byli, já si dokonce liboval, že nejsme u Hejtmanu, protože ten byl minimálně opticky více zelený a jeho slepá ramena značně zapáchala. Pan Soukup si dokonce nechat udělat svoje vlastní rozbory vody. Nějak se to však dozvěděli z Chlumu a dostal čočku, co si to prý dovoluje si to sám zkoušet. No něco na tom asi bude. Doporučovat koupání ve Staňkovském přes zákaz hygieny samozřejmě nemůžu, ale tlumočit místního provozovatele kempu můžu. V rybníce se poslední roky lidi koupou i přes zákaz hygieny a za 27 let neví o nikom, kdo by měl z vody např. vyrážku. To samozřejmě samo o sobě nic nedokazuje, ale pokud je turisticky atraktivní rybník dlouhodobě uváděný jako jediný nevhodný ke koupání široko daleko… To není normální. Způsobí to, že lidé dlouhodobý zákaz stejně nebudou respektovat a nebudou ho respektovat ani tehdy, až voda jednou bude skutečně zásadně nevhodná ke koupání. V podrobnostech rozborů se však lze dozvědět, že někdy je status způsobený jen tím, že voda měla nízkou kvalitu v předchozím roce.

http://www.khscb.cz/view.php?cisloclanku=2010120007

UPDATE: No já o nějakých problémech vím – sám na sobě. Měli jsme záněty spojivek. Měli jsme angínu (náhoda). Měl jsem vyrážku, když jsem se po koupání nesprchoval a nemyl si plavky. Měl jse kožní infekci na rukou a nohou, když jsem se hrabal v zahnívajícím břehu a zkoušel tak obnovit plážičku. Takže ne že by voda byla vždy a všude úplně OK. :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *