Nejlepší točená zmrzlina podle složení

Ačkoli se snažíme synovi dávat co nejzdravější potraviny, nechceme mu za každou cenu odepírat všechny neřesti tohoto světa. Takže i nějaké té točené zmrzliny se občas u nás domůže. Na nádraží v Táboře jsou hned vedle sebe dvě různé značky točené zmrzliny – Z Opočna a TOJE. Autobus měl jet až za 15 minut, tak jsem se rozhodl, že se podívám na to, která je podle složení lepší.Na složení zmrzliny by měl mít zákazník právo, ale komplikace jsem očekával. U stánku se zmrzlinou z Opočna konstatovali, že prudím a že si do zmrzliny dávají vlastní tajné ingredience, a tak mi složení nedají. Nakonec jsem je donutil k vystřižení kousku etikety se složením vanilkové. U stánku TOJE byli pohotovější, měli etiketu připravenou a dovolili mi ji vyfotit. Ještě jsem si přes kontaktní formulář zjistil složení zmrzliny od Tatry. Dle mého názoru je pořadí následující:

  1. Tatra (suš. mléko 70 %)
  2. Opočno (suš. mléko přes 65 %)
  3. Icy Smile
  4. TOJE

Přičemž Tatra a Opočno mě celkem překvapily, E-čka jsou tam obvykle jen do škodlivosti č. 1. TOJE a Icy Smile je daleko horší, podstatně méně sušeného mléka a také seznam přísad je několikanásobně delší. Ale nevěřte nikomu nic (ani mě) a nedejte se – „pruďte“ prodavače a ptejte se na složení. Máte na to právo a měli byste vědět, co jíte. Nicméně doporučuji raději nějakou zmrzlinu vyrobenou ze skutečného mléka a smetany (a přidaného mraženého ovoce) a ne z prášku. Nevidí se často, ale i takové zmrzliny se občas najdou.

Update: Doplněny procenta u české zmrzliny z Opočna. Zde by to dle odpovědi po emailu mělo být více jak 65 % v Mixaru Vanilka. A pokud byste se nemohli rozhodnout, kterou zmrzlinu, dejte na slova z Opočna: „My chápeme výjimečnost naší zmrzliny a naši recepturu za to co nás odlišuje a drží nás o krok napřed.“ To by se mělo tesat. :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.