Asus f3jm a Windows 8.1 – error 0x101-0x20017

Mám stařičký notebook Asus f3jm z roku 2006. Obsahuje jeden z prvních 64bit procesorů Intel Core2Duo T7200. Tehdy notebook stál 48 tis. Kč, byl jedním z nejlepších na trhu a po přidání 1GB RAM a SSD disku dodnes funguje naprosto bezproblémově. Zakoupen byl bez operačního systému, v oné době byl k dispozici Windows XP. Postupně jsem však upgradoval přes Visty, 7 až na Windows 8 bez jakýchkoli problémů, parametry notebooku splňovali podmínky pro instalaci. S instalací aktualizace na 8.1 jsem však tvrdě narazil, když po doběhnutí instalace na 100 % se aktualizace vždy zhroutí po prvním rebootu s chybou 0x101-0x20017.

Na internetu se najde mnoho informací a rádoby návodů, jak se této chyby zbavit, pro mě však žádná nepomohla. A to ani čistá instalace na naformátovaný disk. Z tohoto důvodu lze usoudit, že se jedná o hardwarový problém. Bios bych rád updatoval, ale když ASUS od roku 2006 žádnou novou verzi nevydal, tak to přirozeně nejde. Dočetl jsem se, že Microsoft ve Windows 8.1 přestal podporovat některé starší počítače. Nejsem si úplně jist, zda se toto týká i toho mého, ale v každém případě je pro mě velmi zarážející, že pokud si někdo zakoupí Windows 8.0, tak nemusí být schopen aktualizovat na 8.1.

Ne že by mi nějak extrémně scházelo těch pár vylepšení, jde ale o to, že pro 8.0 brzy skončí podpora Microsoftu a v budoucnu pravděpodobně i aplikací třetích stran. Takže se stane, že sice máte nejnovější Windows 8, ale protože nemůžete aktualizovat na 8.1, tak nedostanete bezpečnostní záplaty systému a váš počítač se stane zranitelný. Paradoxně se tak můžete vrátit k Windows 7 s nejnovějším service packem a technickou podporu máte stále zajištěnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *